Kjo salce quhet baze se ka perdorim te gjere ne disa grupe gjellesh
si ne supa ( krem patate, domate, spinaq etj;)
ne brumera ( pastico e musaka te ndryshme etj;)
ne disa lloj e zarzavatesh qe u hidhet siper salce qumshti dhe piqen ne fure mbasi mbushen.
Si lende e pare per prodhimin e saj kjo salce ka gjalpin, miellin qumshtin, veze, kripe, etj.
Kur duhet te pergatitet salce qumshti per supat e ndryshme me kreme, atehere ajo do te behet e holle, per pergatitjen e pasticove, musakave etj,do te behet salce me trashsi mesatare, ndersa per zarzavate te mbushura te fures duhet e trashe.
Kjo trashesi arrihet kur shtohet mielli, ndersa qumesht mund ti shtohet me pak.
Me poshte jepet receptura e perafert per tre llojet e salcave:
Pergatitja
Ne nje ene te vecante shkrihet gjalpi, hidhet mielli duke e trazuar me luge druri, ose me mire me telin e kuzhines derisa te behet nje mase e njellojte dhe te mare nje ngjyre te lehte ne te verdhe.
Pastaj hidhet qumshti i nxehte duke e perzier vazhdimisht dhe shpejt qe te mos behet me kokra derisa te marre vale.
Salca hiqet nga zjarri, i hidhet kripa duke dazhduar perzierjen, dhe pasi ftohet pak i shtohen vezet (vetem te verdhat) pa ndaluar punen me telin e kuzhines.
Me poshte jepet receptura e perafert per tre llojet e salcave:
Pergatitja
Ne nje ene te vecante shkrihet gjalpi, hidhet mielli duke e trazuar me luge druri, ose me mire me telin e kuzhines derisa te behet nje mase e njellojte dhe te mare nje ngjyre te lehte ne te verdhe.
Pastaj hidhet qumshti i nxehte duke e perzier vazhdimisht dhe shpejt qe te mos behet me kokra derisa te marre vale.
Salca hiqet nga zjarri, i hidhet kripa duke dazhduar perzierjen, dhe pasi ftohet pak i shtohen vezet (vetem te verdhat) pa ndaluar punen me telin e kuzhines.